Wiedza ogólna
Proso zwyczajne rośnie dziko w Azji, południowej Afryce, Australii, Meksyku i na Hawajach. Uprawia się je w wielu krajach świata, głównie w Chinach, Japonii, Bhutanie i RPA. W Polsce występuje rzadko. Jest uprawiane głównie na kaszę, zwaną kaszą jaglaną lub jagłami. Proso odznacza się niewielką zawartością chlorofilu, średnią karotenu oraz dużą krzemionki. W kwiatostanach mogą występować barwniki antocyjanowe. Ziarniaki prosa zawierają około 10,3% białka, 4,5% tłuszczu, 59% skrobi i 8,7% włókna surowego...
źródło: Wikipedia
język: polski
rodzaj: encyklopedia
Kasza jaglana (jagły) to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją, nadając jej gorzki smak. Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy. Jest dobrym źródłem energii. 100 g surowej kaszy jaglanej dostarcza 378 kcal, 11,0 g białka, 4,2 g tłuszczów, 72,9 g węglowodanów (w tym 8,5 g błonnika). Nie zawiera glutenu. Jest zalecana w diecie bezglutenowej. Jest zabroniona w dietach beztłuszczowej (niskotłuszczowej z ograniczeniem błonnika) i wątrobowej (łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu)...
źródło: Wikipedia
język: polski
rodzaj: encyklopedia



