zdrowojadek.pl

zdrowojadek.pl

Salaka jadalna
Salaka jadalna
Salaka jadalna

Salaka jadalna

Salacca edulis

Fakty

  • Salaka jadalna, nazywana też salakiem jadalnym, oszpilną jadalną, ospilnem jadalnym, zalakką jadalną lub wężowym owocem jest gatunkiem rośliny z rodziny arekowatych, popularnie nazywanych palmami.
  • Salaka jadalna to krzewiasta palma o krótkiej łodydze i pierzastych liściach o długości dochodzącej do 7 metrów.
  • Salaka jadalna pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Występuje naturalnie na wyspach Jawa i Sumatra, poza tym rozpowszechniona jest w uprawie na innych wyspach Indonezji, w Malezji, Tajlandii, Filipinach i innych krajach regionu.
  • Owoce salaki jadalnej to owalne jagody o średnicy około 5-7 cm. Skórka jest twarda, szorstka, brązowa i pokryta łuskami, które przypominają skórę węża. W białym, jadalnym miąższu znajduje się 1-3 brązowe pestki. Smak jest słodki i kwaskowaty, jednak jabłkopodobna struktura może się różnić: od bardzo suchej i kruchej do zdecydowanie wilgotnej i chrupiącej.
  • Owoce salaki jadalnej są spożywane na surowo, w sałatkach, deserach i napojach. Można je gotować, smażyć lub piec. Salaka jest również wykorzystywana do produkcji octu i wina owocowego.
  • Po uprażeniu i zmieleniu nasion salalki jadalnej otrzymuje się proszek, który po zaparzeniu daje napój podobny w smaku do kawy.
  • Owoce salaki jadalnej zawierają większość witamin i minerałów.

Wiedza ogólna

salakasalaksalaka jadalnasalak jadalnyoszpilna jadalnazalakka jadalnawężowy owoc