Salaka jadalna, nazywana też salakiem jadalnym, oszpilną jadalną, ospilnem jadalnym, zalakką jadalną lub wężowym owocem jest gatunkiem rośliny z rodziny arekowatych, popularnie nazywanych palmami.
Salaka jadalna to krzewiasta palma o krótkiej łodydze i pierzastych liściach o długości dochodzącej do 7 metrów.
Salaka jadalna pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Występuje naturalnie na wyspach Jawa i Sumatra, poza tym rozpowszechniona jest w uprawie na innych wyspach Indonezji, w Malezji, Tajlandii, Filipinach i innych krajach regionu.
Owoce salaki jadalnej to owalne jagody o średnicy około 5-7 cm. Skórka jest twarda, szorstka, brązowa i pokryta łuskami, które przypominają skórę węża. W białym, jadalnym miąższu znajduje się 1-3 brązowe pestki. Smak jest słodki i kwaskowaty, jednak jabłkopodobna struktura może się różnić: od bardzo suchej i kruchej do zdecydowanie wilgotnej i chrupiącej.
Owoce salaki jadalnej są spożywane na surowo, w sałatkach, deserach i napojach. Można je gotować, smażyć lub piec. Salaka jest również wykorzystywana do produkcji octu i wina owocowego.
Po uprażeniu i zmieleniu nasion salalki jadalnej otrzymuje się proszek, który po zaparzeniu daje napój podobny w smaku do kawy.
Owoce salaki jadalnej zawierają większość witamin i minerałów.
Salaka jadalna jest krzewiastą palmą o krótkiej łodydze, występującą na wyspach Jawa i Sumatra oraz Bali. Jej owoce są spożywane przez miejscową ludność. Owoce mają twardą, łuskowatą okrywę brązowego koloru. W białym jadalnym miąższu znajduje się duża brązowa pestka. Smak jest słodki i kwaskowaty, jednak jabłkopodobna struktura może się różnić: od bardzo suchej i kruchej do zdecydowanie wilgotnej i chrupiącej. Po uprażeniu nasiona i jego zmieleniu otrzymuje się proszek, który po zaparzeniu daje napój podobny w smaku do kawy. Inne produkty uzyskiwane z owoców to: herbata, miód, ocet...
Salak ma szorstką i łuszczącą się skórkę, która wizualnie przypomina skórę węża. Owoce mają spiczastą końcówkę (kształtem są podobne do fig), pokryte są łuskowatą brązową, czarną lub nawet żółtą skórką. Pod nią salak składa się z kilku płatków, a w środku znajdują się 1-3 duże brązowe pestki, która są niejadalne. Smak opisywany jest jako słodko-kwaskowaty oraz jako połączenie smaku m.in. banana, jabłka i ananasa. Owoc waży w zależności do gatunku 50-100 g i mierzy od 5-10 cm. Formy konsumpcji salaka są różne – może je spożywać jako świeży owoc, suszony, marynowany, smażony, gotowany w syropie oraz w formie soku...