Jagoda kamczacka to zwyczajowa nazwa owoców wiciokrzewu sinego (odmiana kamczacka).
Jagoda kamczacka pochodzi z północno-wschodniej Azji (z Kamczatki i Wysp Kurylskich). Do Europy sprowadzona została w połowie XX wieku. Jest uprawiana w wielu krajach świata, również w Polsce.
Jagoda kamczacka jest krzewem o zwartym i wzniesionym pokroju, osiągającym wysokość do 2 m. Zakwita w pierwszej połowie kwietnia, owoce dojrzewają od połowy maja.
Owoce jagody kamczackiej to wydłużone jagody o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Osiągają długość 2-3 cm i szerokość do 1 cm. Są miękkie, soczyste, mają słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką.
Owoce jagody kamczackiej można jeść na surowo, mrozić, suszyć, a także wykorzystywać do przetworów, takich jak dżemy, soki, nalewki i wina.
Owoce jagody kamczackiej, ze względu na dużą zawartość substancji biologicznie czynnych, są wykorzystywane jako surowiec leczniczy. Szczególnie cenne są surowe owoce. Lecznicze działanie wykazują także kora, liście i kwiaty jagody kamczackiej.
Jagoda kamczacka działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo oraz kardio-, hepato- i neuroprotekcyjne.
Owoce jagody kamczackiej wzmacniają odporność organizmu, działają odtruwająco, wspomagają leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego i moczowego. Zapobiegają anemii, obniżają ciśnienie tętnicze, regulują poziom cholesterolu, wspomagają trawienie, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy. Wpływają korzystnie na pracę mózgu i oczu.
Owoce jagody kamczackiej zawierają większość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminę C i K oraz mangan.
Indeks glikemiczny owoców jagody kamczackiej wynosi 53.
Z kwiatów jagody kamczackiej można zrobić herbatę o delikatnym, słodkim smaku i przyjemnym aromacie.
Liście jagody kamczackiej można suszyć i zaparzać z nich herbatę. Napój taki ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i moczopędne, wspomaga również odporność organizmu.
Kora i liście jagody kamczackiej zawierają substancje o działaniu m.in. przeciwzapalnym i antybakteryjnym, dlatego można wykorzystać je do przygotowania naparów do okładów na skórę lub do płukania jamy ustnej.
Liście jagody kamczackiej dodane do dżemów, konfitur i innych przetworów z owoców, nadają im charakterystyczny smak i aromat.
Jagoda kamczacka jest jednym z najwcześniej dojrzewających w Polsce w naturalnych warunkach owoców.
Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie. Jest odporna na choroby i mróz (wytrzymuje mrozy do -45°C, a kwiaty do -8°C). Preferuje stanowiska słoneczne i żyzne gleby.
Istnieje wiele odmian jagody kamczackiej, różniących się wielkością, kształtem i smakiem owoców.
Jagoda kamczacka nie nadaje się do uprawy towarowej ze względu na małą wydajność owoców i ich trudny zbiór.
Jagoda kamczacka jest odmianą uprawną wiciokrzewu sinego. Jest uprawiana dla owoców. Jej zaletą są bardzo duże wartości odżywcze oraz fakt, że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach owoców. Owoce przede wszystkim nadają się na deser. Można jednak wykonywać z nich dżemy, soki, mrozić i suszyć. Owoce zawierają wiele składników biologicznie aktywnych, o własnościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm. Owoce mogą być również wykorzystywane do produkcji wina...
Jagoda kamczacka ma cenne właściwości zdrowotne i lecznicze. W medycynie naturalnej Rosji, Chin i Japonii pojawia się niezwykle często jako środek na choroby układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Owoce w diecie zapobiegają anemii, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają trawienie, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy i otyłości. Oprócz tego roślina wykazuje działanie antyseptyczne, antywirusowe i antybakteryjne. W Japonii jagoda kamczacka jest na tyle poważanym źródłem substancji leczniczych, że nazywana jest w tradycji ludowej eliksirem życia. Najczęściej zaleca się ją osobom skarżącym się na choroby układu sercowo-naczyniowego...
Jagoda kamczacka ma właściwości przeciwzapalne. Jedzenie jej owoców dostarcza związków fenolowych, które łagodzą stany zapalne i mogą im zapobiegać. Jagoda kamczacka pomoże na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów. Właściwości przeciwnowotworowe to kolejna z zalet spożywania jagody kamczackiej. Przeciwutleniacze, w które bogate są owoce, zahamują uszkadzanie komórek, zadziałają ochronnie i zapobiegną występowaniu nowotworów. Jagoda kamczacka wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe. Jedzenie jej ureguluje wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Może także zmniejszyć stężenie glukozy we krwi...
Jagoda kamczacka to jeden z najwcześniejszych krajowych owoców sezonowych – niektóre odmiany dojrzewają już w połowie maja. Owoce jagody kamczackiej od wieków wykorzystywane były w medycynie ludowej w celu zmniejszenia ryzyka nadciśnienia, jaskry, zawału serca, niedokrwistości, osteoporozy i chorób przewodu pokarmowego a nawet malarii. Lecznicze właściwości tej rośliny, poza owocami wykazują także liście i kora. Surowiec zielarski z jagody kamczackiej, wykorzystywany był przez mieszkańców północnej Azji do tworzenia remedium w chorobach gardła i oczu zaś przygotowane z jagody kamczackiej napary zastępowały współczesne środki aseptyczne czy moczopędne...