zdrowojadek.pl

zdrowojadek.pl

Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka

Lonicera caerulea var. kamtschatica

Fakty

  • Jagoda kamczacka to zwyczajowa nazwa owoców wiciokrzewu sinego (odmiana kamczacka).
  • Jagoda kamczacka pochodzi z północno-wschodniej Azji (z Kamczatki i Wysp Kurylskich). Do Europy sprowadzona została w połowie XX wieku. Jest uprawiana w wielu krajach świata, również w Polsce.
  • Jagoda kamczacka jest krzewem o zwartym i wzniesionym pokroju, osiągającym wysokość do 2 m. Zakwita w pierwszej połowie kwietnia, owoce dojrzewają od połowy maja.
  • Owoce jagody kamczackiej to wydłużone jagody o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Osiągają długość 2-3 cm i szerokość do 1 cm. Są miękkie, soczyste, mają słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką.
  • Owoce jagody kamczackiej można jeść na surowo, mrozić, suszyć, a także wykorzystywać do przetworów, takich jak dżemy, soki, nalewki i wina.
  • Owoce jagody kamczackiej, ze względu na dużą zawartość substancji biologicznie czynnych, są wykorzystywane jako surowiec leczniczy. Szczególnie cenne są surowe owoce. Lecznicze działanie wykazują także kora, liście i kwiaty jagody kamczackiej.
  • Jagoda kamczacka działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo oraz kardio-, hepato- i neuroprotekcyjne.
  • Owoce jagody kamczackiej wzmacniają odporność organizmu, działają odtruwająco, wspomagają leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego i moczowego. Zapobiegają anemii, obniżają ciśnienie tętnicze, regulują poziom cholesterolu, wspomagają trawienie, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy. Wpływają korzystnie na pracę mózgu i oczu.
  • Owoce jagody kamczackiej zawierają większość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminę C i K oraz mangan.
  • Indeks glikemiczny owoców jagody kamczackiej wynosi 53.
  • Z kwiatów jagody kamczackiej można zrobić herbatę o delikatnym, słodkim smaku i przyjemnym aromacie.
  • Liście jagody kamczackiej można suszyć i zaparzać z nich herbatę. Napój taki ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i moczopędne, wspomaga również odporność organizmu.
  • Kora i liście jagody kamczackiej zawierają substancje o działaniu m.in. przeciwzapalnym i antybakteryjnym, dlatego można wykorzystać je do przygotowania naparów do okładów na skórę lub do płukania jamy ustnej.
  • Liście jagody kamczackiej dodane do dżemów, konfitur i innych przetworów z owoców, nadają im charakterystyczny smak i aromat.
  • Jagoda kamczacka jest jednym z najwcześniej dojrzewających w Polsce w naturalnych warunkach owoców.
  • Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie. Jest odporna na choroby i mróz (wytrzymuje mrozy do -45°C, a kwiaty do -8°C). Preferuje stanowiska słoneczne i żyzne gleby.
  • Istnieje wiele odmian jagody kamczackiej, różniących się wielkością, kształtem i smakiem owoców.
  • Jagoda kamczacka nie nadaje się do uprawy towarowej ze względu na małą wydajność owoców i ich trudny zbiór.

Wiedza ogólna

jagodajagoda kamczackasuchodrzew jadalnywiciokrzew siny