Wiedza ogólna
Nazwa orzech ziemny pochodzi stąd, że owoce (strąki z nasionami) dojrzewają w ziemi. Szypułka kwiatu (część osi kwiatowej leżąca poniżej słupka) po jego przekwitnięciu wydłuża się i kieruje do dołu, wpychając do ziemi strąk. Dojrzewa on tu na głębokości około 5-8 cm, ale nie rozpada się na części ani się nie otwiera. Świeże nasiona są zjadane jako warzywo, a prażone lub solone są popularną przekąską. Z orzeszków produkuje się również masło orzechowe. Orzeszki ziemne zawierają znaczne ilości aminokwasów, które są budulcem białek. Orzeszki ziemne są jednym z najsilniejszych alergenów...
źródło: Wikipedia
język: polski
rodzaj: encyklopedia
Masło orzechowe to wyrób spożywczy wytwarzany z orzeszków ziemnych, popularny w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Produkt ten znajduje zastosowanie jako smarowidło do kanapek oraz składnik domowych wypieków (np. ciasteczek). Według polskich podręczników, standardowe masło orzechowe składa się w 90% z orzechów, w 6% z cukru w formie dekstrozy (nie zawiera cukru buraczanego ani trzcinowego), z olejów roślinnych (np. palmowego, rzepakowego, bawełnianego) i soli. Zawartość soli w gotowym produkcie wynosi maksymalnie 1,5%. Typowe masło orzechowe należy przechowywać w temperaturze pokojowej...
źródło: Wikipedia
język: polski
rodzaj: encyklopedia
Olej arachidowy to olej roślinny otrzymywany z orzeszków ziemnych. W postaci tłoczonej na zimno jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu. Rafinowany olej nie ma prawie w ogóle zapachu. Stosowany w przemyśle kosmetycznym jako czysty olejek do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków, olejków do kąpieli, w maskach do włosów przy łupieżu. Używany jest w kuchni azjatyckiej. Przez zmieszanie w proporcji 1:2 z innym olejem roślinnym da się zredukować jego 'ciężkość'...
źródło: Wikipedia
język: polski
rodzaj: encyklopedia



